Subscribe:

miercuri, 7 decembrie 2011

Raceala vs Gripa


Indiferent ca vorbim despre raceala sau gripa, ne referim la simptome deloc placute care pot afecta deopotriva copiii, adultii sau batranii. La prima vedere, usor de confundat. Cu toate acesta, cu diferente in ceea ce priveste cauzele, simptomele si tratamentul. 


Cunoscuta si sub denumirea de rinofaringita acuta, raceala este in general cauzata de un virus. Vorbim deci de o origine virala a racelii, cea mai frecvent intalnita afectiune in acest sezon. Si gripa este provocata tot de virusi. Diferenta? Numarul tipurilor de virusi care pot cauza raceala sau gripa difera, el fiind mult mai mare in cazul racelii (vorbim de peste 100 de tipuri). Comparand, raceala este mai usoara decat gripa dar si mai des intalnita. Diferentele nu se opresc insa aici.

Astfel:
Care sunt simptomele racelii si ale gripei  
In timp ce in cazul racelii vorbim de un debut ceva mai lent, cu o perioada de incubatie de doua-trei zile, in cazul gripei debutul este unul brusc. Simptomatologia racelii este variata, ea putand cuprinde febra (38,5 grade C, insotita sau nu de convulsii), stranut, oboseala, tuse care persista cateva zile, dureri de cap, de gat, lacrimare, obstructie nazala, secretii nazale purulente, gat rosu, varsaturi sau diaree. Dupa cum spuneam, in cazul gripei, simptomele se dezvolta rapid putand fi vorba de febra mare care dureaza intre trei si cinci zile, cefalee, dureri oculare, articulare, musculare, dureri la inghitire (disfagie), rosu in gat, tuse seaca, persistenta, severa, scaderea poftei de mancare, oboseala. Daca in cazul racelii vorbim de o perioada de trei-zece zile, la gripa avem nevoie de o perioada de trei saptamani pentru a interveni vindecarea (bolnavul are inca o stare generala proasta, tusea persista, este obosit).

Cum se transmit si previn raceala si gripa
In ambele cazuri, raceala si gripa, transmiterea se face fie direct, fie prin aer (tuse, stranut). De aici si masurile de prevenire:
- evitarea, reducerea contactului cu persoanele bolnave, aglomeratiile
- contactul mana-ochi, mana-nas, numai dupa ce te-ai spalat bine pe maini  
- asigurarea unei temperaturi de 18-20 de grade in incaperea in care stai, spatiul trebuind sa fie bine aerist si umed (pune pe calorifer un vas mic cu apa)
- vaccinarea antigripala- recomandata persoanelor de varsta a treia, celor care prezinta riscul crescut al unor complicatii, copiilor cu varsta mai mare de 6 luni care au astm sever sau celor carora li se administreaza o perioada mai mare de timp aspirina, bolnavilor cu afectiuni renale, cardiace, pulmonare, diabet, dar si personalului medical. Numarul mare de virusi care se pot face raspunzatori pentru raceala face imposibila si o vaccinare anti-raceala.

Cum se trateaza raceala si gripa
Din capul locului trebuie sa stii: antibioticele nu vindeca raceala sau gripa. Ele se iau numai prescrise de catre medic, in cazul unor complicatii, infectii bacteriene, ale urechii, ale sinusurilor. Medicamentele destinate racelii sau gripei se adreseaza doar simptomelor. Cu alte cuvinte, te ajuta sa treci mai usor de zilele in care esti racit sau gripat. De asemenea, se recomanda a se administra doar medicamente care au efect asupra simptomelor pe care le prezinta bolnavul, nu si asupra simptomelor pe care nu le are.

Foarte important, atat in timpul racelii cat si al gripei, este consumul de lichide calde: ceaiuri, compoturi, supe, ciorbe, excluzand insa alcoolul, cafeaua si ceaiul negru pentru ca aceastea au un efect deshidratant. Interzis in aceasta perioada este si fumatul. Dintre ceaiuri, efectele cele mai bune le au ceaiul verde, ceaiul de musetel, salvie, ghimbir, cimbru, patlagina, coacaze, macese. Consumul de lichide in timpul racelii sau al gripei este foarte important pentru ca el rehidratateaza si ajuta la fluidizarea mucozitatilor. Supa calda de pui (va contine si morcovi, cartofi, ceapa, telina, pastarnac, gulii, patrunjel), usturoiul (calitatile sale antibacteriene si antivirale il fac un adevarat stimulator al imunitatii) si sucul natural de lamaie, portocale, grapefruit amestecat cu putina miere nu trebuie sa lipseasca din dieta unei persoane racite sau gripate.
In faza incipienta a racelii sau a gripei, se recomanda baile fierbinti.

Pentru tuse si dureri in gat, excelente remedii naturale sunt ceaiul de busuioc, lemn dulce, cimbru, iedera dar si tataneasa (trei lingurite luate zilnic, preparate dintr-un amestesc de pulbere de tataneasa, 250g, si putina miere). Ceaiul de anason este un veritabil expectorant, avand in acelasi timp si efecte antibacteriene, iar ceaiul verde un adevarat imunostimulator de care ai nevoie in zilele de raceala sau gripa. Pentru diminuarea durerilor dar si ca decongestionant, imunostimulator si antioxidant se poate folosi ghimbirul (ceai sau consumat crud,, dat pe razatoare sau sub forma de suc proaspat). Tot pentru tuse, poti prepara si un sirop din ceapa, iar daca nu iti place gustul, un sirop de ridiche neagra sau din morcovi.
Daca ai nasul infundat, foloseste decongestive nazale (spray, picaturi) dar si alimente condimentate sau iuti, fara a face insa exces (au efect iritant). Pentru gatul rosu, amesteca apa calda cu putina sare si fa de cateva ori gargara. Iar pentru infectiile tractului respirator, poti incerca inhalatiile cu aburi (eucalipt, menta, bergamota, cimbru, coada soricelului, rozmarin).

Din alimentatia zilelor in care esti racit sau ai gripa nu trebuie sa lipseasca usturoiul, ceapa, broccoli, conopida, vinetele, telina dar si scortisoara sau cardamomul.

Se mai recomanda odihna (nu vei sta insa toata ziua in pat), aerisirea constanta si umiditatea in camera. Foloseste o perna mai inalta cand dormi, batiste de unica folosinta.

Tu cum previi si tratezi raceala si gripa?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu